În căutarea căruciorului ideal

Există căruciorul ideal?

Teoretic, da, există căruciorul ideal, în special când știi pentru ce ai nevoie. În 90% din cazuri (zic eu) se cam cumpără înainte de naștere sau imediat după, iar părinții caută, în general, un „3 în 1” (cu landou, până la 10 kg sau până când poate sta în fund fără ajutor, scoică și modul „sport”). De aici încep calculele financiare, manevrabilitatea, greutatea, dimensiunile (noi am avut neplăcuta surpriză, la Iris, să descoperim că nu încăpea în lift, motiv pentru care l-am ținut în portbagajul mașinii parcate în fața blocului) etc.

Există căruciorul ideal pentru 2 copii?

Ei bine, noi am fost puși în situația de a ne gândi ce cărucior să luăm astfel încât să încapă și Iris. Ne-am gândit la perioada iernii, când nu voi mai putea merge (așa des) cu bicicleta și va fi prea complicat cu mașina (încă nu știm cum e cu zăpada în Viena și cât de bine se curăță drumurile iarna, însă mai greu va fi cu găsirea unui loc de parcare, atât în zona grădiniței, cât și acasă).

Chiar dacă Ingrid e super-pasionată de mersul pe jos (mai multe detalii, în viitorul episod al jurnalului), vă dați seama că ne-ar lua o veșnicie să ajungem acolo pe jos, deci cu siguranță ne trebuie un cărucior nou, bun pe orice vreme. Și, pentru că am doar 2 mâini, cumva trebuie s-o pun pe Iris pe același cărucior. După cum se poate vedea, și ei îi place 🙂

https://www.facebook.com/108410194060613/photos/a.119914216243544/144173503817615/

Avem deja un Maxi Cosi cumpărat tot din Viena, acum vreo 2 ani (de pe willhaben, un fel de olx în varianta austriacă), forțați fiind de faptul că cel cu care veniserăm pe avion fusese prost manevrat pe aeroport, însă deja e cam „terminat” și, de vreo 2 luni, de când au început să scârțâie roțile din spate, am zis că-l schimbăm.

Ținând cont că Ingrid are deja peste 1 an și merge, clar nu e cazul să investim într-un cărucior „3 în 1”. Landou nu ne trebuie, nici scoică (e deja prea mare pentru scoică și avem oricum scaun de mașină de la Britax Römer, de care suntem foarte mulțumiți). Așa cum probabil ați ghicit, ceea ce căutam noi era un cărucior robust (dar nu tip „umbrelă” fiindcă nu-i plac lui G.), la care să o „atașăm” și pe Iris.

De ce nu cărucior dublu?

Există cărucioare speciale pentru 2 copii, însă, pe lângă prețurile ridicate (pe undeva normal, se vând în cantități mult mai mici decât cele de 1 copil), au alte inconveniente pe care le-am descoperit când a cumpărat G. unul la mâna a doua (vândut, la rândul nostru, înainte să plecăm din București): pe lângă faptul că Iris nu prea avea loc la picioare, era foarte mare, greu și dificil de manevrat & pliat. Nu mai vorbesc de spațiul pe care îl ocupa în casă (în mașină nici nu am încercat să-l pun).

Placă de cărucior? Ce model de cărucior?

Ne-am tot gândit la plăci de cărucior, am citit pe net câteva articole, Am văzut că Lascal e cel mai promovat și se laudă că se potrivește cam la orice cărucior, însă mai există și alți producători.

Cât despre cărucior în sine (potrivit pentru , G., ca de fiecare dată, a insistat să testăm „pe viu” înainte, așa că ne-am făcut sâmbătă drum în două showroom-uri cu articole de bebeluși & copii ca să vedem diverse modele de cărucioare. Ca să ai loc de „buggy board”, în primul rând mânerele / bara trebuie să fie ajustabile astfel încât să încapă capul copilului mai mare între bară și cărucior și să ai și tu loc să-ți miști picioarele. Dar cât de mare ar trebui să fie distanța astfel încât să nu stai nici cu mâinile prea întinse? Iată gândurile cu care am plecat în căutarea căruciorului ideal.

Am ajuns în primul showroom, ne-am uitat la vreo 2-3 modele care ni s-au părut mai mari și că ar merge și cu o placă în spate, iar spre marele nostru noroc, aveau și buggy boards expuse – Lascal și încă un model.

Le-am testat pe amândouă, iar concluziile mele au fost:

  1. La calitatea materialelor din care e fabricat și cât de greu mi-a fost să înșurubez una din curele în placă, n-aș da mai mult de 30 euro pe Lascal;
  2. Același Lascal vine și cu un scaun, însă fără ghidon – nu poți să nu te gândești ce face copilul când trebuie să urci o bordură (sau să cobori);
  3. Cealaltă placă părea a fi mai bine „construită”, avea și ghidon, însă în poziție liberă, oricât de jos am strâns curelele pe cadrul căruciorului, Iris se ducea pe spate;
  4. M-am plimbat cu Iris prin showroom, pe placa legată de cărucior, și nu doar că nu i-a plăcut, dar și mie mi s-au părut foarte dificil de manevrat căruciorul + placa la curbe – trebuia cumva să împing cu tot corpul ca să iau curba calumea.

Cumva e logic că manevrabilitatea scade, în condițiile în care roțile din spate de la cărucior nu se rotesc (la ce am testat noi, cel puțin), iar la ele se adaugă o greutate.

Am plecat spre al doilea showroom (cu o gamă mult mai variată de modele – de la 80 de Euro, până la 1.500) cu niște îndoieli legate de achiziția unei plăci. Aveau să fie confirmate de către una din vânzătoare, când G. a întrebat-o ce cărucior ne recomandă pentru a-i atașa o placă. Ne-a zis clar că recomandă placa doar la cărucioare mari, grele, care pot să suporte o extra-greutate (Iris are acum aproape 12 kg). Altfel, nu poate fi manevrată și pui în pericol și siguranșa copilului de pe placă.

Așadar, date fiind argumentele de mai sus,  am decis să renunțăm la placă și să ne concentrăm pe un cărucior exclusiv pentru Ingrid – ceva nu prea mare, nu prea greu, ușor de manevrat, să nu fie gălăgios (roți din TPU sau cauciuc), ușor de pliat / extins și să ocupe cât mai puțin spațiu, pliat (știm cât de important e fiecare centimetru din portbagaj atunci când plecăm în drumeții sau concedii).

G. are o pasiune pentru Quinny și înclină spre Flex Plus; eu înclin spre Buzz Extra, în special pentru că are roți de cauciuc (mai ușor de manevrat pe suprafețe moi decât cele din TPU), dar și pentru că are același mecanism de pliere ca cel pe care l-am avut la Iris (împrumutat de la verișoara ei, până pe la 1 an), dar și la Ingrid.

Să vedem ce găsim pe willhaben, de care să fim și mulțumiți. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.